top of page

Boudhié

Oliepalmbomen maken van oudsher deel uit van de natuurlijke rijkdom van dit gebied. De oude bomen leveren geen goede vruchten meer, en de jonge bomen van de afgelopen jaren hebben het eerste droge seizoen niet overleefd omdat het waterniveau te laag staat.

Oliepalmen zijn leverancier van palmolie en palmpitolie. Met de bladeren worden matrassen gevuld, er worden ook bedden mee gevlochten. Van de nerven van de bladeren worden bezems gemaakt. De lange buigzame takken worden gebruikt om de gordel te maken die men draagt om in de boom te klimmen.

In de regio Boudhié, in het dorp Diambacounda Sorance, gebeurde door de plaatselijke boerenbeweging Baluh-Nah een aanplanting van jonge oliepalmbomen op een terrein van 1 ha.Deze bomen groeien zeer goed maar worden bedreigd door droogte en door de veestapel die vrij rondloopt.

De boerenorganisatie Baluh-Nah contacteerde ons via de ngo FODDE.

Het volgende project werd uitgevoerd, onder supervisie van de plaatselijke overheid (dienst voor landbouw, dienst voor water-en bosbeheer, dienst voor gemeenschapsontwikkeling):

Over een gebied van 10 ha werden jonge bomen aangeplant. Een comité werd opgericht om deze aanplanting te beheren. Er werd een draadomheining geplaatst. Tussen de bomen werden het eerste en tweede jaar pepers geplant. Ananas en pepers werden geoogst vanaf jaar 3, palmolie en palmpitolie vanaf jaar 5.

Het aandeel van de bevolking bestond uit het leveren van houten palen die om de m geplaatst werden tussen de ijzeren palen (om de 5 m), en het leveren van mankracht.

Dit project werd gesteund door de Provincie Limburg.

bottom of page