top of page

Senegal

Dorpen in Senegal

Ons werkterrein in Senegal bevindt zich in het district Kolda, gelegen in Casamance. In het noorden wordt dit begrensd door Gambië en in het zuiden door Guinée Bissau en Guinée Conakry. In Senegal werken wij met en voor dorpen die zichzelf willen ontwikkelen.

Dorpelingen worden met een nijpend probleem geconfronteerd.

Zij vragen hulp aan de ngo FODDE, die samen met de dorpelingen naar een oplossing zoekt. Het dorp is eigenaar van het project, dat wil zeggen dat zij bij elke fase van het project betrokken zijn.

Zij worden actief ingeschakeld en zullen ook naar hun mogelijkheden bijdragen aan de uitvoering (door het leveren van mankracht, het voeden van werklui, kleine financiële bijdrage,...). Zij krijgen vorming zodat ze het project zo vlug maar vooral ook zo goed mogelijk volledig zelfstandig kunnen beheren.

In de omgeving van Boudhié maakten oliepalmbomen deel uit van de natuurlijke rijkdom. Door het zakken van het grondwaterpeil overleefden nieuwe bomen het eerste droge seizoen niet. Daarom nam de plaatselijke boerenvereniging Baluh-Nah, gesteund door de Senegalese overheid, initiatief.

In dit kunstenaarsdorp werd o.a. door Vredeseilanden in 1997 een expositieruimte en 6 ateliers gebouwd. Deze waren aan vernieuwing toe; en kregen ook een multifunctionele bestemming.

Dit is een jong dorp (jonger dan 40 jaar), en zeer arm.

De bevolking is erg dynamisch en werkte keihard mee, met heel goed resultaat. Intussen zijn er andere organisaties die dit ontwikkelingsmodel toepassen.

Het dorp Sare Tobo wordt in zijn ontwikkeling gesteund door het buurdorp Sinthiang Bakary. 

dame met groenten (1)_edited.jpg
Anker 1
bottom of page